8 tips for bilferie med tenåringer

Når barna kommer to, tre år inn i tenårene, vil de kanskje ikke feriere sammen med foreldrene lengre. Alt blir enten kjedelig eller flaut. De føler seg ofte for gamle til å feriere sammen med foreldrene sine, men de er forsatt for unge for å være hjemme alene. Dette kan gjøre ferien utfordrende, spesielt i en bobil. 

Her er noen tips som vi har funnet ut at kan gjøre ferien med tenåringene bedre for alle. 

1. La de velge destinasjonen

En måte å være sikker på at tenåringene blir mer entusiastiske på turen er å la de velge hvor dere skal reise i bobilen. For å finne ut hvor de ønsker å reise, uten at du må forplikte deg til reisemålet hvis det skulle være urealistisk, er å stille spørsmålet på følgene måte "Hvor ville du reist hvis du kunne velge?" Både musikkfestivaler og temaparker kan være fine opplevelser for dere alle. 

2. Involver de når dere planlegger turen

Få de med fra starten av. Se på kart sammen, snakk om hva dere ønsker å gjøre og se på de stedene dere ønsker å reise til. La f.eks. hvert familiemedlem velge en aktivitet på hver destinasjon dere planlegger å reise til. 

3. Gi de ansvar for enkelte deler av ferien

Dette sørger for at de holder interessen oppe samtidig som de kan lære noe. Det er viktig at de får oppgaver som de ønsker å gjøre. Det kan for eksempel være å ha ansvar for å lage maten eller være kartleser. 

4. Ha noen overraskelser på lur

Ikke avslør alt når dere planlegger turen. Hold noe tilbake, spesielt hvis det er noe dere vet at barna vil sette ekstra pris på. Overraskelser skaper ekstra glede og gjør ferien ekstra spennende. 

5. Gi de mulighet til å ha kontakt med andre tenåringer

Å ha kontakt med jevnaldrende er ofte de tenåringene liker best på ferien. Dette kan ordnes på flere måter. Du kan for eksempel la de ta med en venn eller sørge for at dere besøker eller treffer familier dere kjenner med jevngamle barn. 

6. Gi de arm-sleng og et privatliv

Dette er viktig for tenåringer, men det kan være vanskelig i en bobil. Dere kan for eksempel ta med et ekstra telt de kan overnatte i enkelte netter, eller la de utforske litt på egenhånd på de plassene dere velger å bo på. Dere kan også la de være i bobilen alene i kortere perioder mens dere voksne gjør andre ting som barna ikke har så lyst til å være med på. 

7. Besøk steder dere besøker til deres favoritt bøker eller filmer

8. Dra på en guidet tur - gjerne ved bruk av lyd-guider. 

Det kan kanskje være litt motstand i begynnelsen til dette, men ofte blir de raskt revet med i innholdet. Noen steder tilbyr de audio tours i apper som du kan laste ned på telefonen før dere besøker stedet.