Tips til bilferie med barn

Råd og tips for en bedre bobilferie med barn

Enkle og morsome billeker:
Røde og blå biler

Leken går ut på at hver enkelt deltaker skal telle biler av en bestemt farge, f.eks. rød eller blå, og førstemann som har registrert tjue biler med sin farge (selve antallet kan reisefølget bli enige om i fellesskap, dette er kun et forslag) har vunnet. Hvilken farge man skal telle, er opp til deltakerne selv, og er det få deltakere, kan man også telle flere farger. Man kan også telle andre type transportmidler, f.eks. hvite og sorte lastebiler, eller farger på biler av et bestemt bilmerke.

Tjue spørsmål

Tjue spørsmål går ut på at deltakerne etter tur skal tenke på en ting eller person som de andre skal gjette seg frem til. Deltakerne får på omgang stille til sammen tjue spørsmål for å finne løsningen. Den som klarer å gjette seg til frem til riktig svar, blir nestemann til å tenke ut et løsningsord. Hvis ingen i reisefølget klarer å gjette seg frem til riktig svar etter tjue spørsmål, går turen over til nestemann.

Bokstavleken

Denne leken går ut på at man først blir enige om et tema (f.eks. filmer, bandnavn, bilnavn, kjendiser osv.), og førstemann starter med å si et navn eller ord innen denne kategorien. Nestemann må da finne et nytt navn eller ord som starter på den siste bokstaven i det navnet som forrige deltaker oppga. Eksempel på navn innen temaet «band og artister»: Metallica – Abba – Alanis Morisette – Elvis Presley osv. Her holder man på så lenge man orker eller til man går tom for nye forslag.

Mitt skip er lastet med

Dere velger en bokstav i alfabetet å starte med, for eksempel E. Første mann sier: «Mitt skip er lastet med Elefanter». Så går turen videre til nestemann, som enten må finne på en ting på samme bokstav, eventuelt siste bokstav i forrige ord, altså (elefante)R, for eksempel «Rødkål». Det er ikke lov å bruke samme ord om igjen.
Kilde: Aktiv i Oslo, Aktiviteter for barn.

Det er ingen hemmelighet at barn elsker å være på bobilferie! Barna sitter høyere enn de vanligvis gjør og har god oversikt i bobilen. De har bordet foran seg og kan sitte å tegne, lime og lese. De har muligheten til å oppleve nye og spennende plasser, og friheten som bobilen gir passer perfekt for barnefamilier. Med få forberedelser kan man gjøre turen enda bedre for barna. Her er tipsene:

Pakking:

Ta med nok av underholdning. CD-er, lydbøker, DVD-er og brettspill er populært ikke bare under reisen, men også på regnfulle dager. Husk også å ta med favorittbamsen. La gjerne barna pakke med seg en sekk selv med det de ønsker å ta med seg.

Pass på at barna får barneseter på turen. Ta med egne seter hvis utleier ikke kan tilby dette. 

Det lønner seg å fylle opp skap og kjøleskap med basisvarer før du reiser på camping. Dermed slipper du å bruke tid på dette i starten av ferien.

Husk at hobbyting, tegnesaker, drikkeflasker osv må festes godt, de får raskt høy fart ved bremsing. 

Valg av reisemål:

Er dere ikke vant til å reise på bobilferie, velg campingplasser med alle fasiliteter, lekeplasser og lekekamerater. Med barn kan det være lurt å booke inn campingplasser på forhånd for å unngå at plassen er full. Det koster ikke så mye om man må avbestille i siste liten. 

Tenk på de aktivitetene som de liker. Det kan være lurt å ha med sykler, så velg en bobil som har sykkelstativ. Da kan dere sykle til ulike attraksjoner og inn til byen. I tillegg kan en sykkel være kjekt å bruke rundt på campingplassen. 

På veien med bobilen:

Det er viktig å ikke stresse når man reiser med barn. Ikke kjør lengre enn 5 timer og ta pauser underveis. Legg heller ikke for mange planer og gjøremål for turen. Hvis mulig er det best å legge turene tidlig på morgenen eller sent på kvelden når barna sover. 

Ta med mat og snacks til å lage raske og enkle måltider. Ingenting er mer stressende enn sultne barn. Styr unna mat som er klebrig eller smuler lett. Unngå også drikke med kullsyre eller mye sukker for dette fører til at barna ofte må på toalettet. Ha en søppelpose og våtservietter tilgjengelig til uhell og opprydding. 

Hold barna orientert om hvor dere kjører, hvilke byer der kjører gjennom osv. Dette er lærerikt for barna.

Pass på ungene er festet på en sikker måte.

Underholdning i form av konkurranser og bil-leker (se forslag øverst til høyre) kan få tiden til å gå. Det samme gjelder DVD-er, CD-er og lydbøker. 

Første overnatting i bobil

Kom til campingplassen mens det ennå er lyst slik at barna kan bli kjent i området, finne lekeplass og kanskje noen nye venner. Bli gjerne minimum tre netter på hvert sted. 

La gjerne barna hjelpe til i ferien og gi de bestemte oppgaver når dere ankommer til overnattingsstedet. Dette synes de er gøy og det bidrar til en enda bedre campingopplevelse for de små.

 
Søk her etter et godt tilbud:
Planyo online booking system